Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesinde bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına içeren kanun hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Programa İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Seyit Yaşar ve Vergi Denetim Kurulu İzmir Sektörel Denetim Daire Başkan Yardımcısı Murat ÇİFTÇİ katıldı.
ASKON İzmir Şubesi konferans salonunda gerçekleşen programda İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Seyit Yaşar ve Vergi Denetim Kurulu İzmir Sektörel Denetim Daire Başkan Yardımcısı Murat ÇİFTÇİ ASKON üyelerine “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun” hakkında bilgi verdi.
“Yapılandırma Kanunu Reel Sektörün Devamlılığı Açısından Önemli”
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren ASKON İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü;
Gündemimizi son 1,5 yılı aşkın süredir pandemi ve etkileri oluşturmaktadır. Hepimiz artık şunu kabullendik; artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ancak yeni normale kanalize olmak, yeni dünya düzeninin gerektirdiği vizyonu oluşturmak ve uygulamak önceliğimiz olmalıdır.
Şimdi herkes zayıf yanlarını güçlendirmek, güçlü yanlarını sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalı. Bu mücadeleli süreçten çıkarken, ekonomik fırsatları yakalamış, güçlü, yeni teknolojilere hakim, üretken, girişimci, inovatif iş dünyasının katkılarına ihtiyaç var. Reel sektörümüzün, bu zor sürecin ardından faaliyetlerine devam edebilmesi, istihdam sağlayabilmesi için finansmana erişiminin daha kolaylaşması büyük önem arz ediyor. Çünkü böyle sıkıntılı bir dönemin ardından iş dünyasının ayakta kalamayacak durumda olması demek, ülke olarak çok daha sıkıntılı günler göreceğiz demektir.
Finansmana erişim ve nakit yönetimi bu süreçte her zamankinden daha özen göstermemiz gereken konuların başında. Söz konusu yapılandırma uygulamaları ve destekleri de iş dünyamızın ayakta kalmasını sağlamak amacıyla hazırlanmış önemli bir programdır.” ifadelerini kullandı.
7326 sayılı Kanun mükelleflerimize bu zor süreçte “uzanan bir el”
Toplantıda konuşan İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı;
ASKON gibi sivil toplum kuruluşlarımızın ortaya koyduğu değer pandemi döneminde daha da önem kazanmıştır. Tüm dünyayı ve dolayısıyla ülkemizi de etkileyen içinde bulunduğumuz zorlu süreç, gerek sosyal gerek ekonomik anlamda yansımalarını devam ettirmektedir. Bu süreçte devletimiz her zaman olduğu gibi yine vatandaşlarının yanında olmuş ve destek niteliğindeki pek çok uygulamayı hayata geçirmiştir.
Toplantımızın konusunu teşkil eden 09.06.2021 tarih 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu da söz konusu pandemi döneminde; esnaf, tüccar, sanayici kısacası tüm vatandaşlarımıza sunulmuş kolaylıklardan biridir.
7326 sayılı Kanun; Mükelleflerimizin devlete olan borç yükünün hafifletilerek taksitler halinde tahsil edilmesi olanağının sağlanması, Matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilendirmede öngörülebilirliğin artırılması ve geçmiş vergi dönemlerine ilişkin olası risklerin ortadan kaldırılması, Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılması, Vergi incelemelerinde tespit edilen vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesi, Kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi için işletme kayıtlarının işletmelerin içinde bulundukları fiilî duruma uygun hale getirilmesi Aktife kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesi gibi amaçlarla düzenlenmiş ve mükelleflerimize bu zor süreçte “uzanan bir el” niteliği kazanmıştır.dedi
Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Seyit Yaşar ve Vergi Denetim Kurulu İzmir Sektörel Denetim Daire Başkan Yardımcısı Murat ÇİFTÇİ, 7326 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında borçların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, kesinleşmiş sosyal güvenlik kurumu alacakları -taşınmazlar ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemesi gibi konularda bilgiler paylaştılar. Devamında kanunun kapsam tarihleri, başvuru süresi, kapsadığı borç çeşitleri gibi birçok konuyu kapsayan ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantı Sunumların ardından soru-cevap bölümü gerçekleştirilerek noktalandı.